Firește, numărul tâmpeniilor din România este aproape infinit, și sunt multe „cestiuni arzătoare la ordinea zilei”, inclusiv modul de compensare a facturii de electricitate, dar acum voiesc a vă prezenta o imbecilitate tipic bucureșteană. Nu, nu e vorba de Mucușor Dan per se, ci de o temă conexă, pe care m-am disputat îndelung cu frate-meu.

Parcări. E vorba, totuși, de parcarea în Capitală. „Parcările albastre”, care ba sunt, ba nu prea sunt. Aud de destulă vreme istericale cretine pe la tembeliziuni pe tema asta, inclusiv gen „Nicușor Dan nu a marcat parcări albastre, iar oamenii nu au unde parca atunci când vin la Spitalul Cutare!”. La această plângere concretă, eu am judecat astfel:

  1. Un spital care nu are parcare proprie nu este un spital, ci policlinică de cartier, bolniță, căcat românesc, sau ce-o fi el. Parcarea este treaba spitalului, nu a unui terț.
  2. Parcarea „la trotuar” când vizitezi un spital sau orice altceva nu este parcare dacă nu este parcare marcată. Dacă e la voia întâmplării, e ca și cum nu există.
  3. În general, la spital vii ori adus de ambulanță (să nu aud „Salvare”, că fac apoplexie!), ori pe picioare, ca oriunde altundeva, deci nu musai cu mașina. Dacă vii cu taxiul, acesta nu trebuie să parcheze, că nu te așteaptă.
  4. Din actele normative în vigoare reiese că dacă nu s-a marcat nimic cu albastru, atunci nu este nimic cu plată, iar dacă nu există indicatoare rutiere și nici nu sunt alte restricții date de Codul Rutier (distanțe minime față de zebră, intersecție), atunci parcarea nu e interzisă!
  5. Pe cale de consecință, nu văd problema. Aceasta nu există. Sau dacă există („nu are unde parca poporul!”), ea nu este creată de nimic recent.

Ei bine, pe asta m-am certat cu frate-meu. El insista că din căcaturile pe care le-a ascultat la tembeliziunile de canal la care se uită (altele nu există în România), ar fi înțeles că:

Pe toate arterele care țin de Primăria Capitalei, nu de Primăriile de sector, parcarea este interzisă, chiar și în absența vreunui indicator explicit de interdicție, dacă nu există marcaje albastre; iar dacă există marcaje albastre, pe acestea parcarea se plătește mai scump decât în Paris.

Eu am obiectat că așa ceva este imposibil, nu doar în România, dar chiar și în Coreea de Nord sau Rusia. El, nu și nu că așa este. Că așa a auzit el. (După cum se știe, când auzi ceva la televizor, precis e adevărat.)

Și mai insista că Nicușor Dan încalcă onor Codul Rutier, care e suveran. Ba nu e suveran, el se referă la cazul general și la situațiile generale, de pildă în afara localităților, iar în fiecare localitate se pot aplica restricții, ca oriunde în lume, dar acestea trebuie să fie semnalate. De pildă, în centrul Londrei și a altor mari orașe europene, nu intri cu mașina personală decât în cazuri anume, și plătind de obicei sume astronomice. Acest lucru este cunoscut, căci marcat corespunzător.

Presupunând că centrul Bucureștiului ar fi fost complet interzis pentru parcare, cu excepția parcărilor organizate, se pun două probleme:

  1. De unde știe cetățeanul care stradă ține de PMB și care ține de Sector? Nu are cum, în absența unui marcaj specific, care nu există nici practic, nici legal.
  2. Presupunând primul punct rezolvat, sau presupunând chiar că tot orașul are interdicție la parcarea neorganizată (parcările de reședință se consideră parcări organizate), există posibilitatea teoretică de a evita plasarea a 12.000 de indicatoare de „oprirea interzisă” sau „parcarea interzisă” prin plasarea, la fiecare intrare în oraș, a unui panou mare pe care să scrie „În acest oraș parcarea neorganizată este interzisă și sancționată conform HCGMB cutare”; dar acest lucru nu s-a produs, deci de unde panica?

„A zis că ne amendează și ne ridică mașinile!” „Cine, unde?” Mda, nu ai ce discuta cu românii de acasă.

După o rapidă investigație, am aflat că:

  1. Nicușor Dan este primar din data de 29.10.2020.
  2. HCGMB care stă la baza întregului scandal a fost adoptată pe 17.09.2019. Să ne amintim cine era Primar General? OK, CGMB a adoptat, nu Madam Firea. Dar domina Mucușor Dan Consiliul General pe atunci? Am impresia că nu. Firea a fost acuzată de netransparență și de evacuarea presei de la anumite ședințe ale CGMB.
  3. Am găsit (drept e că nu pe situl oficial) și HCGMB 519/2019 și foarte importanta Anexă din aceeași zi care definește TARIFELE și ZONAREA. Mucușor Dan a decis să aplice din vara lui 2022 o hotărâre din toamna lui 2019. Absolut nimic nou sub soare și, oricât de bou este individul, ideea nici măcar nu-i aparține.
  4. HCGMB 519/2019 nu se referă DECÂT la locurile de parcare pendinte de Primăria Generală, incluzând vechile parcări deja existente, precum și locurile numite azi „albastre”. De asemenea, în ciuda articolului cretin, a viceprimarului idiot și a menționării excluderii locurilor de reședință care țin de Primăriile de sector, Mucușor Dan a fost citat corect cu singura frază relevantă: „Cine nu plătește și parchează pe zona albastră va fi sancționat. Vorbim, din nou, doar de aceste locuri albastre.”
  5. Pe cale de consecință, este exact cum înțelesesem eu, nu cum vehiculează Antena 3 și alte posturi de hazna:

■ Dacă nu este (încă) marcat cu albastru, și nu există indicator rutier nici de interzicere, nici de indicare a unei parcări cu plată, atunci parcarea este permisă și gratuită. PUNCT. Dacă cineva primește amendă, să o conteste în instanța competentă, probabil de contencios administrativ. Nu ai loc marcat cu albastru, nu ai problemă. Firește, parcarea poate fi interzisă prin indicatoare, ea poate fi făcută imposibilă prin gărdulețe sau stâlpișori, etc. Nimic ilegal în asta. De moralitate nu s-a pus niciodată problema.

Orice altceva este o speculație de căcat. Ăsta este cadrul legal (administrativ), el datează de pe vremea lui Firea, iar Mucușor nu a făcut decât să întârzie aplicarea lui cu 3 ani de zile. Românii, și când știu de 3 ani de zile că le va cădea drobul de sare în cap, tot schelălăie de ca și cum acum află de pacoste.

În completare, acest Sorin Ioniță (binecunoscutul), punctează bine, dar prost:

Punctează bine când spune că toată isteria nu are nici un obiect real. NU ESTE NIMIC NOU…

…decât că se va aplica o HCGMB.

Punctează prost când înșiră toate ipotezele lui de căcat, retorice sau nu. Realitatea e că NU SE SCHIMBĂ NIMIC…

…decât că de data asta chiar se va aplica o HCGMB, ceea ce înseamnă că:

  • se vor marca în albastru niște locuri care ar fi trebuit marcate de aproape 3 ani de zile;
  • se vor încasa acele taxe aberante de parcare „pe albastru”;
  • se vor aplica amenzi;
  • la repetarea contravenției, se va putea ridica și vehiculul.

În rest, isteria mass-media se regăsește și în articolul de mai sus, inutil de întortocheat și retoric.

Din comentarii observ încă o dată că oamenii sunt la fel de retardați ca pe social media. De pildă, unul înțelege din Codul Rutier „Art 72. (7) Este interzisă ocuparea trotuarelor cu vehicule imobilizate, iar când aceasta este permisă, conform indicatoarelor sau marcajelor, lățimea minima a trotuarului lăsat la dispoziția pietonilor trebuie să fie de cel puțin un metru.” în sensul că, vezi doamne, DEJA Codul Rutier interzicea parcarea pe carosabil ÎN ABSENȚA PERMISIUNII EXPLICITE, deși textul se referă la permisiunea PENTRU TROTUAR. Omul nu a înțeles indicatorul rutier albastru de parcare în care mașina este desenată și pe trotuar. Cum are ăsta permis de conducere?!

Partea bună din comentarii:

  • Unul a zic că în speță problema e de comunicare, nu de lege.
  • Unul a înțeles ce era de înțeles:
    1. De la 15 august pe toate străzile și străduțele din centru se va plăti parcare cu un anumit tarif aferent fiecărei zone, dar în orice caz un tarif mare care să descurajeze.
    2. Mașinile parcate neregulamentar pe străzile și străduțele mai sus menționate sau care nu plătesc parcarea vor fi ridicate și/sau blocate! Cei care mergeau cu mașina la serviciu se vor gândi de 10 ori înainte și probabil vor lăsa mașina acasă dacă nu-și permit 80 lei zilnic pe parcare iar cei care mergeau la distracție în centru vor constata că e mai ieftin și cu mai puține griji să iei un taxi.
  • Duzini dau exemple din orașe mari din Europa și lume: PARCAREA ÎN CENTRU NU E NICĂIERI MOCA, PT. NIMENI! Ba sunt orașe în care înmatricularea mașinilor e limitată. (Sunt orașe pe planetă, sau zone din acestea, în care dacă locuiești și nu poți dovedi că ai unde să parchezi o mașină, nu o poți cumpăra sau nu o poți înmatricula!)

Așadar:

  • Nu importă că Mucușor e un bou și că oamenii nu au apă-căldură. Nu e tema.
  • Această Hotărâre este veche, ea acum DOAR SE PUNE ÎN APLICARE.
  • Nu importă că de 30 de ani nimeni nu a făcut parcări în Bucale. TOȚI ȘTIAU ASTA CÂND ȘI-AU CUMPĂRAT MAȘINĂ. Nu le convine, SĂ NU CUMPERE SAU SĂ-ȘI VÂNDĂ MAȘINA.
  • Nu importă în discuția de față că transportul în comun e deficitar. CUI NU-I CONVINE, SĂ SE MUTE DIN CAPITALĂ. Nu toată lumea are mașină mică, și nu mai mor toți. DACĂ TOȚI VIN ÎN CAPITALĂ CA MUȘTELE LA CĂCAT, ÎNSEAMNĂ CĂ LE PLACE.
  • Locuitorii „cu vechime” au de discutat PARCĂRILE DE REȘEDINȚĂ, care sunt treaba Sectoarelor. Nu le convine, au de tranșat: votează altfel, fac revoluție, renunță la mașină, sau se mută!

Am impresia că locuitul în Capitală îi îndobitocește pe români.