Preambul: Acest articol NU este publicitate!

În principiu, eu continui să detest mărcile la care plătești eticheta, adică pretinsul prestigiu și imbecilele de keywords, taglines și ce mai folosesc ei în blurb-urile publicitare. Pe vremea faimoasei „Aquafresh în trei culori sparge dinții de trei ori” nu știam cât de retardată e planeta, și consideram că mi se insultă inteligența: ca și la bicolorul Signal pe care-l știam din anii ’80, nu pricepeam de ce ar crede cineva că musai dungile alea miraculoase ar fi o invenție necesară, când ingredientele puteau fi la fel de bine amestecate într-o pastă de culoare oarecare, neexistând nici o problemă de stabilitate, că doar nu vorbim de adezivii epoxidici cu două componente! Din cauza ideii lor cretine, la începutul tubului culorile erau servite din belșug, în timp ce spre terminare, pasta era albă cu vagi dâre de culoare. În plus, în privința Colgate, am două probleme, ambele legate de faptul că într-o vreme se dădea „Recomandat de asociația medicilor dentiști din România”. Primo, că aici e un conflict de interese: stomatologii au nevoie de pacienți, deci de ce aș crede că ei recomandă ceva bun, eficient? Eu în locul lor aș recomanda ulei de șarpe ori praf de perlimpinpin, ca să vină pacienții la mine! Secundo, că „medic dentist” sună retardat: niciodată nu am auzit vreun om normal la cap care să spună altfel decât dentist, stomatolog, sau medic stomatolog! Medic dentist e o invenție a secolului 21.

Testele de laborator efectuate de revistele nemțești test (by Stiftung Warentest) și ÖKO-TEST Magazin au dovedit că, strict din vedere al dinților, cea mai scumpă pastă nu este cu nimic superioară mărcilor de supermarket care se vând cu €0.59-€0.69 / 100-125 ml, respectiv €0.85 / 125 ml în cazul DM (preț actualizat). Din pastele de dinți „de fițe”, se justifică doar cele care chiar ajută la gingii sau la parodontoză, dar și acolo e o problemă: orice pastă care conține cel puțin un ingredient antibacterian (Cetylpyridinium Chloride, de pildă) se poate declara anti-parodontoză! Ar mai fi utile cele care atenuează durerea dinților sensibili, cel mai adesea pe bază de nitrat de potasiu, eventual cu adaos de arginină. Există însă și ingrediente cu acțiune multiplă, cum ar fi fluorura de staniu și clorura de zinc, care în afară de efectul principal (prima favorizează remineralizarea smalțului dentar; a doua ajută la reducerea sângerării gingiilor), contribuie și la atenuarea durerii dinților sensibili la cald sau frig.

Atenție, nu dau doi bani pe fluorul adăugat într-una din cele două forme uzuale, fluorură de sodiu sau monofluorofosfat de sodiu (ăsta din urmă cică e de preferat). De ce? Pentru că, fără a-i crede neapărat pe conspiraționiștii care spun că „fluorul e cancerigen”, am observat cum pe unele paste de dinți scrie clar: „a se folosi de 2, maximum 3 ori pe zi”. Ba am găsit chiar „de maximum 2 ori pe zi”, punct! Păi și dacă eu vreau să mă spăl după fiecare masă și fiecare gustare? Sau poate locuiesc în Chicago sau în alte părți în care „the Nanny State” bagă forțat fluor în apa de la robinet, și fac prostia de a face cafea sau ceai cu apă de la robinet. Mai rău, folosesc și apă de gură care, ce să vezi, conține și ea fluor! Oricât s-ar căca în sus OMS și CDC cum că „fluorul e bun”, și oricât de sever ar depuncta ÖKO-TEST Magazin pastele de dinți fluoride-free, există un prag maxim de expunere la fluor de la care se riscă fluoroză dentară ce afectează smalțul (mai ales la copii, de aceea toate avertismentele cu privire la copiii sub 6-7 ani), sau dureri de stomac și afectarea sistemului nervos (dacă mănânci tot tubul de pastă de dinți). Nu mai bine, futu-vă muma în cur de handicapați, mă lăsați pe mine să aleg dacă vreau ceva toxic în pasta de dinți sau nu? Dar se pare că mai recent au scos avertismentele referitoare la 2-3 spălări pe zi, și au crescut fluorurarea pastelor de la 1360 ppm la 1450 ppm!

Pe de altă parte, bicarbonatul de sodiu este poate cea mai utilă substanță anticarie, căci cum se poate caria un dinte în absența acidității? Șmecherii triplează însă prețul oricărei paste de dinți de îndată ce adaugă în aceasta cantități semnificative (spre 25%) de bicarbonat de sodiu. Hoți la drumul mare, pungași, bandiți.

Cel mai nenecesar ingredient în pastele de dinți este însă dioxidul de titan care chiar este cancerigen! Majoritatea pastelor de dinți îl conțin, pentru că niște handicapați au considerat că dacă pasta de dinți nu este de un alb strălucitor, nu s-ar vinde. Atenție, în lista de ingrediente INCI șmecherii nu mai scriu „Titanium Dioxide” sau E171 (Codex Alimentarius), ci maschează prezența acestuia declarându-l colorant CI 77891.

La découverte

Și taman când mă pregăteam să mă resemnez și să zic „orice pastă e bună câtă vreme nu are CI 77891 și este ieftină”, am descoperit America. În varianta ei poloneză.

Nu știu care mai este sortimentul Colgate în America de Nord, dar în ultima vreme fabrica lor din Polonia a umplut Europa cu vreo trei duzini de tipuri de pastă de dinți. Unele sunt mai greu de găsit în Germania, dar mai răspândite în România, pe modelul „săpunurile Dove sunt Made in Germany, dar în Germania găsești 3 variante, iar în România vreo 8”.

Descoperirea are două aspecte cruciale:

  • Gamele noi de pastă Colgate nu au dioxid de titan!
  • Gamele noi de pastă Colgate conțin și ingrediente care chiar ajută la diminuarea sau dizlocarea tartrului!

Asta e interesant, căci în absența unei detartrări profesioniste (25-50 de minute la dentist), persoanele cu tendință la formarea tartrului cred că au constatat că majoritatea pastelor „anti-tartru” nu au nici un efect.

Descrierea unor ingrediente relevante (INCI)

abrazivi care pot elimina mecanic tartrul: Silica, Calcium Pyrophosphate, Tetrasodium Pyrophosphate, Disodium Pyrophosphate, Sodium Bicarbonate, Activated Charcoal.

fosfați care previn formarea tartrului prin legarea ionilor de Ca, Mg și resturile alimentare în salivă: Tetrasodium Pyrophosphate, Disodium Pyrophosphate, Pentasodium Triphosphate.

oxizi sau acizi care pot dizolva tartrul: Potassium Caroate, Hydrogen Peroxide, Potassium Hydroxide, Phosphoric Acid.

coloranți cu rolul de a face îngălbenirea mai puțin vizibilă (efectul este temporar): CI 42051 (albastru), CI 42090 (albastru), CI 74160 (albastru), CI 17200 (purpuriu), CI 73360 (roz pal).

substanțe alcaline care scad PH-ul: Sodium Bicarbonate.

substanțe de blocare a transmiterii semnalelor în nervi, pentru desensibilizarea dinților cu dentină expusă: Potassium Nitrate, Potassium Citrate.

Se observă că unele substanțe au efecte duale. Coloranții sunt o tâmpenie sinistră.

Cele două game avute în vedere: „[mai] alb în 3 zile” și „[mai] alb în 5-7 zile”

Prețurile date sunt cele normale, nu cele „la ofertă”. Unele diferențe de preț sunt ilogice și pot fi date de prețurile de achiziție diferite la momente diferite obținute de rețelele respective. La eMag am menționat doar ce vinde eMag însuși, nu partenerii.

„Whiter in 3 days”

Colgate Max White Ultra Multi Protect 50 ml (29.90 Auchan, 28 dm, 19.89 Carrefour, 19 eMag)

Poloxamer 105, Calcium Pyrophosphate, PEG-8, PEG/PPG-116/66 Copolymer, Potassium Nitrate, PVP, Silica, Tetrasodium Pyrophosphate, Aroma, Potassium Caroate, Sodium Lauryl Sulfate, Sodium Monofluorophosphate (1450 ppm F-), Disodium Pyrophosphate, Sodium Saccharin, Cocamidopropyl Betaine, Sucralose, Magnesium Carbonate, Eugenol.

Colgate Max White Ultra Freshness Pearls 50 ml (26.90 Auchan, 25.40 dm, 19.89 Carrefour, 18.40 eMag)

Poloxamer 105, Calcium Pyrophosphate, PEG-8, PEG/PPG-116/66 Copolymer, Potassium Nitrate, PVP, Silica, Tetrasodium Pyrophosphate, Aroma, Potassium Caroate, Sodium Lauryl Sulfate, Sodium Monofluorophosphate (1450 ppm F-), Disodium Pyrophosphate, Sodium Saccharin, Cocamidopropyl Betaine, Sucralose, Magnesium Carbonate, Eugenol, CI 42090 (Acid Blue 9 / Food Blue 2 / FD&C Blue 1 / E133 / triphenylmethane dye).

Colgate Max White Ultra Active Foam 50 ml (26.90 Auchan, 27.15 dm, 19.89 Carrefour, 19.95 eMag)

Poloxamer 105, Calcium Pyrophosphate, PEG-8, PEG/PPG-116/66 Copolymer, Potassium Nitrate, PVP, Silica, Tetrasodium Pyrophosphate, Aroma, Potassium Caroate, Sodium Lauryl Sulfate, Sodium Monofluorophosphate (1450 ppm F-), Disodium Pyrophosphate, Sodium Saccharin, Cocamidopropyl Betaine, Sucralose, Magnesium Carbonate, Eugenol.

Comentarii:

„Multi Protect” tinde să fie cea mai scumpă, și nu a fost redusă la Auchan în săptămâna de oferte (luasem una de la DM, și cu ea am început testele, fiind chiar mulțumit de rezultate). „Freshness Pearls” adaugă doar granule albastre care să dea iluzia că dinții ar fi mai puțin galbeni. „Active Foam” presupun că face mai multă spumă, deși se observă că ingredientele sunt riguros identice și în aceeași ordine la toate cele trei variante, deci nu văd cum ar putea fi aici mai mult Sodium Lauryl Sulfate, care este agentul de spumare clasic (nu are nici Sodium Methyl Cocoyl Taurate sau Cocamidopropyl Betaine, care ar fi alți surfactanți). De fapt, nu văd care este diferența de ingrediente între „Multi Protect” și „Active Foam”! Știu doar că mă feresc să fac prea multe spume la gură 🙂 Am apucat „Freshness Pearls” la ofertă la 16.90 și am luat, ca prostul, doar două bucăți, fiind supărat că „Multi Protect” nu era redusă! (Poate că era, dar nu pe etichetă…)

„Whiter in 5 days / 1 week” | „Clinically proven to remove up to 100% surface stains” | „Clinically proven to reverse years of yellowing”

Colgate Max White Activated Charcoal 75 ml (22.16 Auchan)
„Gentle mineral scrubbing”

Aqua, Hydrated Silica, Sorbitol, Glycerin, Tetrasodium Pyrophosphate, Lauryl Glucoside, Aroma, Sodium Methyl Cocoyl Taurate, Xanthan Gum, Potassium Hydroxide, Potassium Citrate, Sodium Bicarbonate, Phosphoric Acid, Sodium Fluoride (1450 ppm F-), Sodium Saccharin, Benzyl Alcohol, Charcoal Powder, Limonene.

Colgate Max White Luminous 75 ml (22.16 Auchan, 20.80 dm)
„Whiter teeth all-around”

Aqua, Sorbitol, Hydrated Silica, PEG-12, Tetrapotassium Pyrophosphate, Sodium Lauryl Sulfate, Aroma, Potassium Hydroxide, Cellulose Gum, Phosphoric Acid, Cocamidopropyl Betaine, Sodium Fluoride (1450 ppm F-), Sodium Saccharin, Xanthan Gum, CI 74160 (copper phthalocyanine blue).

Colgate Max White Optic 75 ml (22.16 Auchan, 23.90 dm)
„Instantly whiter + protected teeth”

Aqua, Sorbitol, Hydrated Silica, PEG-12, Sodium Lauryl Sulfate, Aroma, Cellulose Gum, Potassium Hydroxide, Tetrasodium Pyrophosphate, Phosphoric Acid, Cocamidopropyl Betaine, Sodium Fluoride (1450 ppm F-), Sodium Saccharin, Xanthan Gum, Hydroxypropyl Methylcellulose, Eugenol, CI 17200 (Acid Fuchsine / Koelow-002 / FD&C Red 33), CI 42051 (KenaPure Patent Blue V), CI 73360 (cosmetic pink / FD&C Red 30), CI 74160 (copper phthalocyanine blue).

Colgate Max White Purple Reveal 75 ml (22.16 Auchan)
„Instantly corrects yellow tones*” (*the effect is temporary)

Aqua, Sorbitol, Hydrated Silica, PEG-12, Sodium Lauryl Sulfate, Aroma, Cellulose Gum, Potassium Hydroxide, Tetrasodium Pyrophosphate, Phosphoric Acid, Cocamidopropyl Betaine, Sodium Fluoride (1450 ppm F-), Sodium Saccharin, Xanthan Gum, Hydroxypropyl Methylcellulose, Eugenol, CI 17200 (Acid Fuchsine / Koelow-002 / FD&C Red 33), CI 42090 (Auratint™ Brilliant Blue), CI 73360 (cosmetic pink / FD&C Red 30), CI 74160 (copper phthalocyanine blue).

Colgate Max White Expert Original 75 ml (22.16 Auchan, 25.90 dm, 23.85 eMag)
„Whiter teeth in 5 days”

Glycerin, Propylene Glycol, Calcium Pyrophosphate, PEG/PPG-116/66 Copolymer, PVP, PEG-12, Pentasodium Triphosphate, Sodium Lauryl Sulfate, Silica, Aroma, Sodium Monofluorophosphate (1450 ppm F-), Disodium Pyrophosphate, Sodium Saccharin, Hydrogen Peroxide, Limonene.

Colgate Max White Expert Micellar 75 ml (26.90 Auchan, 20.26 eMag)
„Cleansing & purifying power”

Glycerin, Propylene Glycol, Calcium Pyrophosphate, PEG/PPG-116/66 Copolymer, PVP, PEG-12, Pentasodium Triphosphate, Sodium Lauryl Sulfate, Silica, Aroma, Sodium Monofluorophosphate (1450 ppm F-), Disodium Pyrophosphate, Sodium Saccharin, Hydrogen Peroxide, Benzyl Alcohol, Eugenol.

Colgate Max White Expert Care 75 ml (26.90 Auchan)
„24/7 sensitive & enamel protection”

Glycerin, Propylene Glycol, Calcium Pyrophosphate, PEG/PPG-116/66 Copolymer, PEG-12, Potassium Nitrate, PVP, Pentasodium Triphosphate, Sodium Lauryl Sulfate, Silica, Aroma, Sodium Monofluorophosphate (1450 ppm F-), Disodium Pyrophosphate, Sodium Saccharin, Hydrogen Peroxide, Limonene.

Colgate Max White One 75 ml (26.90 Auchan, 19.90 dm, 32.13 eMag)
„One shade whiter teeth in 1 week”

Aqua, Hydrated Silica, Sorbitol, PEG-12, Pentasodium Triphosphate, Tetrapotassium Pyrophosphate, Aroma, Sodium Lauryl Sulfate, Cellulose Gum, Potassium Hydroxide, Phosphoric Acid, Cocamidopropyl Betaine, Sodium Fluoride (1450 ppm F-), Sodium Saccharin, Xanthan Gum, Limonene, CI 74160 (copper phthalocyanine blue).

Comentarii:

Sortimentul e ceva mai bogat de-atât, dar astea mi s-au părut cele mai ușor de găsit în clipa de față. Suspectez că unele variante care nu se mai găsesc sunt înlocuite de câteva din cele de față.

Prima remarcă: cam la același preț cu anterioarele (sau mai ieftine!), dar la 75 ml față de 50 ml, clar sunt „mai diluate”. Apă, glicerină, propilen glicol, de-astea.

A doua remarcă: substanțele de detartrare mecanică sunt diferite!

  • la gama „în 3 zile” (Ultra): Silica, Calcium Pyrophosphate, Tetrasodium Pyrophosphate, Disodium Pyrophosphate.
  • la gama „în 5-7 zile”: Hydrated Silica sau Silica, Calcium Pyrophosphate, Tetrasodium Pyrophosphate sau Pentasodium Triphosphate, Disodium Pyrophosphate; ocazional Charcoal Powder, Sodium Bicarbonate.

Dar gama asta conține și mai mulți dizolvanți de tartru:

  • la gama „în 3 zile” (Ultra): Potassium Caroate.
  • la gama „în 5-7 zile”: Hydrogen Peroxide, Potassium Hydroxide, Phosphoric Acid.

Comentarii punctuale:

  • „Activated Charcoal”: deși de obicei evit cărbunele, formula conține 3 substanțe de dizolvare a tartrului, inclusiv acid fosforic (Always Coca-Cola!), bașca niște bicarbonat de sodiu, că tot îl îndrăgesc eu. Am încercat-o cândva în Germania (tocmai se băgase în gamă la DM), și deși nu e rea, nu mi-a părut oricât de eficientă. De remarcat citratul de potasiu, util la dinții sensibili, deși mai puțin eficient decât nitratul de potasiu.
  • „Luminous”: mai puține ingrediente utile, nu văd ce l-ar recomanda. Un colorant albastru, pentru efectul estetic temporar.
  • „Optic”: cu hidroxid de potasiu mult mai mult (mult mai în față), insistă nu doar pe dizolvare, dar facilitează efectul (repet, temporar) al celor 4 coloranți. Câh.
  • „Purple Reveal”: practic identică, cu excepția colorantului CI 42051 (KenaPure Patent Blue V) înlocuit cu CI 42090 (Auratint™ Brilliant Blue).
  • „Expert Original”: subgama „Expert” folosește Calcium Pyrophosphate, ca și gama „Ultra”, dar renunță la Tetrasodium Pyrophosphate („Ultra” le are pe amândouă). Apoi, deși în loc de Hydrated Silica, se revine la Silica, aceasta e plasată mult mai jos în listă decât la „Ultra”, deci abraziunea e mai slabă. Totuși, formulele „Expert” au pe la coadă și ceva Hydrogen Peroxide, care ajută în principiu.
  • „Expert Micellar”: partea „micelară” e o minciună sfruntată! Diferența față de varianta originală precis e mai mult de de gust (Eugenol și Benzyl Alcohol în loc de Limonene), deși, e drept, Eugenolul este și antibacterian. Dar nu pricep ce e micelar aici?!
  • „Expert Care”: în afară de pasta cu cărbune, asta e a doua din gama de 75 ml care se ocupă de dinții sensibili, de data aceasta cu substanța „mai bună”, Potassium Nitrate. Asta e partea de „Care”.
  • „One”: seamănă foarte mult cu „Luminous”, inclusiv colorantul, dar în afară de Tetrapotassium Pyrophosphate se adaugă Pentasodium Triphosphate, ca la „Expert”, deci probabil că șmirgheluiește mai bine decât „Luminous”, „Optic” și „Purple Reveal”.

Din toate astea de 75 ml am agățat doar un „Expert Original” la ofertă la 16.90. M-am coit că nu știu cât de eficientă este, iar acum că s-a terminat campania de la Auchan, și că mi se termină și „Ultra Multi Protect”, am în stoc doar 2 buc. „Ultra Freshness Pearls” + 1 buc. „Expert Original”. Ciudat, „Purple Reveal” era la ofertă cu 13.90 (ca și „Luminous”), ceea ce mi s-a părut suspect, dar dacă vreau să-mi colorez dinții aleg mai degrabă albastru de metilen + violet de gențiană, cu efect mai de durată! „One” nu părea la ofertă, deși putea fi o eroare de etichetă (scannerul de verificare a prețurilor era la mama dracului).

Cu întârziere, am aflat că în hypermarketurile Carrefour există în desfășurare în clipa în care scriu o campanie „Începe azi să reversezi (sic!) 15 ani de pete dentare” (de ce taman 15?!), în cadrul căreia gama Colgate Max White Ultra 50 ml se vinde cu 19.30 lei tubul (dar Multi Protect nu se găsește în Brașov, ci doar Freshness Pearls și Active Foam), iar gama Colgate Max White 75 ml se vinde cu 19.20 lei pentru Activated Charcoal, Luminous, Optic, Purple Reveal și One, respectiv 19.30 lei pentru Expert Original și Expert Micellar (Expert Care nu există nici măcar pe site). Așa că am luat și un Active Foam, fiind convins că voi descoperi că este exact Freshness Pearls fără perlele colorate! (Simpatic cum prezența cuvântului „Expert” adaugă zece bani la preț!)

În loc de concluzie

Câtă vreme n-am terminat încă tubul inițial de „Ultra Multi Protect”, nu pot compara eficiența diferitelor formule, dar oricum nu mai pot face o comparație adecvată, căci partea cea mai vizibilă a tartrului s-a cam dus! Ce a rămas va fi înlăturat de tehnicianul dentar (era să scriu veterinar), vreodată, sau poate de utilizarea în continuare a unor paste de acest gen. Încă o dată, nu are dioxid de titan CI 77891, ceea ce deja reprezintă un câștig enorm!

Doar că, să nu uităm, aceste două game sunt „premium” și ca preț. Mno, over and out.

BONUS: Apă de gură Auchan Made in Spain

Dacă vă place apa de gură cu alcool, nu dați banii pe prostia aia infectă care este în ziua de azi Listerine, căci există echivalente incredibil de ieftine și de bune la Auchan, marcă proprie, 8.50 lei / 500 ml:

Nu mai discut minciuna cu 6-in-1. Diferențele sunt absolut minore, cu excepția gustului și culorii. Voi evidenția atât ingredientele relevante medical (ignorând fluorul), cât și pe cele care dau gust și culoare.

6-in-1 Total Care, violetă, 18.81% alcool:

aqua, alcohol denat., sorbitol, PEG-40 hydrogenated castor oil, aroma, sodium benzoate, allantoin, potassium acesulfame, sodium saccharin, cetylpiridinium chloride, sodium fluoride, benzoic acid, eugenol, limonene, CI 16035, CI 42090.

Teeth and Gum Protection, verde, 18.83% alcool:

aqua, alcohol denat., sorbitol, PEG-40 hydrogenated castor oil, panthenol, aroma, sodium benzoate, allantoin, potassium acesulfame, sodium saccharin, cetylpiridinium chloride, sodium fluoride, menthol, citric acid, CI 47005, CI 42090.

Intense Freshness, albastră, 21.12% alcool:

aqua, alcohol denat., sorbitol, PEG-40 hydrogenated castor oil, aroma, sodium benzoate, allantoin, sodium saccharin, cetylpiridinium chloride, sodium fluoride, benzoic acid, eugenol, limonene, CI 42090, CI 47005.

Discuție: În afară de coloranți și arome, toate au alantoină (pentru gingii), cetilpiridină (antibacterian) și alcool destul de mult. Doar cea verde are în plus panthenol (chipurile tot pentru gingii și mucoase), dar cele 6-în-1 minciuni violet sunt evidente: nu are absolut nimic în plus față de celelalte! Dacă e să aibă cineva ceva în plus, e cea verde, dar eu aș prefera-o pe cea albastră, pentru alcool. Diferențele nu sunt majore, până la urmă.

Observați că, spre deosebire de nesimțiții de la Listerine, aici aveți precizat exact conținutul de alcool! Și nu, nu îmi place Auchan, pe care-i consider idioți, cretini, dobitoci. Dar acest produs este poate singurul care chiar merită o vizită.