Această postare este o copie a textului de pe Facebook, și este o reacție la acest articol care ar trebui citit înainte de opiniile mele: De ce e bine să permitem copilului să stea pe telefon și de ce scade coeficientul de inteligență în unele țări. Răspunsurile rectorului UBB, psihologul Daniel David.

Daniel David, rectorul UBB, în 2023. Foto: Inquam Photos

Domnul rector Daniel David, cât o fi el de specialist în pieptănat ouă, și oricâte tinichele și-ar atârna de piept precum generalii nord-coreeni, e un dobitoc sinistru.

Imbecilul compară „expunerea copilului la ecran” cu „pentru bunica mea era anormal să stai vara în casă și să citești cărți”. Ce fumează nenea ăsta?

1. Da, nu doar pentru bunica lui tălică, ci poate și pentru mă-ta, statul excesiv în casă părea anormal, dar pentru că nu făceai mișcare și nu te socializai, nu pentru că citeai, boule! Am fost și eu șoarece de bibliotecă, și aș fi vrut să fi fost mai activ și mai sportiv, dar fii fără grijă, pe vremea aia nu eram deloc supraponderal de la puținătatea activităților sportive.

2. Copiii din ziua de azi, cum recunoști și matale, stau cu nasul în tabletă. Ba chiar părinții vâră copilului telefonul sub nas încă din cărucior. Să fie odrasla cuminte, ce naiba. Dar ce anume fac copiii „pe ecran”? Ăștia din cărucior care nici nu pricep ce văd pe ecran devin oligofreni autiști. Ăi mai mari dezvoltă, ca și adulții, o combinație de dependență, ADHD și OCD. Și hai să vorbim și de preaiubita „a treia revoluție industrială” pe care o menționași.

Când personajul virtual Sheldon din „Young Sheldon” își dorise în 1989 un Tandy 1000 SL și îl căpătase (S1E12), ce făcuse cu acel PC? Păi, exact activitățile pentru care PC-ul fusese inventat! Fast-forward, noi deja am depășit etapa în care „vai, copiii se joacă prea mult pe calculator!” (jocuri cretine, nu ca alea de MS-DOS pe care le știam eu, și care majoritatea fuseseră portate de pe SEGA, Nintendo sau alte console). Am depășit și îngrijorarea referitoare la Xbox și PlayStation. Culmea, astea par acum inofensive. Acum avem telefoane și tablete ca factor principal de cretinizare a copiilor!

Nimeni, niciodată, nu a folosit o tabletă sau un telefon pentru o activitate care să fie benefică intelectului. Toate jocurile pe care copiii chiar le folosesc sunt absolut retardate. Nu că nu ar fi existat și puzzle-uri mișto, sau la o adică șah și go. Apoi, deși aceste dispozitive pot fi utilizate și ca e-readere, copiii nu le folosesc în acest scop. Și nu, nu le folosesc pentru informare. Niciodată. Căci doar nu vom clasifica TikTok și Instagram la capitolul surse de informare! Nu-i vorbă, nici pe un PC nu-l văd pe un puber să caute ceva pe Wikipedia, măcar. Sau să încerce să verifice dacă un căcat virat este adevărat sau hoax. Nu fac asta nici adulții.

Boșimanii (vorba vine) au ratat „a treia revoluție industrială” pentru că nu folosesc calculatoare. Octogenarii și nonagenarii care au refuzat și computerul și smartphone-ul sunt și ei boșimani. Dar copiii cretinizați de „noile ecrane” nu sunt cu nimic mai câștigați.

Nu spun să-i împingem pe copii spre software development. Ideea asta devine din ce în ce mai proastă pe zi ce trece. Dar „alfabetizarea informatică” înseamnă să te intereseze să înțelegi cum funcționează aceste tehnologii, iar asta se poate întâmpla, în opinia mea, numai pe computer, nu pe telefoane și tablete, care sunt instrumentele perfecte ale îndobitocirii în masă. În ziua de azi, copii, tineri, sau mai puțin tineri, generații întregi se uită la IT ca la o colecție de „black boxes” hardware și software. Tot ce contează e să știi ce butoane (virtuale) să apeși. Who the fuck cares about anything else? Magic thinking prevailed.

3. „Copiii care n-au această expunere pierd avantaje competitive”, mai zice domnul Profesor Universitar Doctor, profesor „Aaron T. Beck” de psihologie clinică și psihoterapie (științe cognitive clinice) la UBB. Cred că iarăși a rămas fixat în etapa „dar boșimanii!”. Căci expunerea necesară este la tehnologiile informatice, nu la telefon și tabletă. Încă o dată, fenomenul la care asistăm nu mai este „copilul stă prea mult la computer”, ci „copilul stă prea mult pe telefon sau tabletă”. Da, și aceste dispozitive mobile sunt tot mai potente, și pot avea utilizări multiple. Nu, copiii nu le folosesc în mod inteligent. Nici majoritatea adulților, de altfel.

4. „Efectul Flynn” (James R. Flynn) chiar există, și el se referă la creșterea IQ-ului mediu în secolul XX „cu 3 până la 7 puncte, pentru fiecare deceniu, până pe la sfârșitul anilor 1990”. E vorba de impactul tehnologiei, al gândirii abstracte, al educației.

Dar domnia sa are o agendă, și vine cu teoria asta: „Dacă eu am acum un IQ de 100 de puncte, acum 50 de ani cineva avea doar 85.” O susține, chipurile, cu acest exemplu complet cretin, fals, neadevărat:

Dacă oamenilor din perioada respectivă le-ai fi dat un raționament de genul următor: „În România nu există cămile. Iași este un oraș din România”. Și urmează întrebarea: există cămile în Iași?

Cei mai mulți dintre noi, pregătiți într-o educație formală și aplicând logica, ar spune că nu. Ei, oamenii din perioada respectivă refuzau să dea răspunsuri de genul ăsta. Erau într-o gândire concretă și aveau tendința să răspundă: „Iașiul este un oraș mare. S-ar putea ca pe undeva în oraș să existe o cămilă?” Da, deci altfel spus, nu că n-ar fi putut să gândească abstract. Refuzau gândirea logica la nivel abstract și o duceau într-o zonă concretă.

Dobitocule, orice om trecut prin școală ar fi răspuns corect chiar și acum 50 de ani! Nu-i considera pe oameni mai proști decât erau! A, că poate acum 80 de ani… sau poate la boșimani…

5. Handicapatule Daniel David, dincolo de transformarea tineretului în automate defecte, care într-un anumit sens mă duc cu gândul la orfelinatele comuniste în care adesea puteau fi văzuți copii care se legănau (bâțâiau) în permanență, în mod compulsiv (cred că se cheamă comportament anxios repetitiv de auto-stimulare sau auto-calmativ în tulburările de spectru autist generate de izolare socială și traumă), mai există un aspect care, e drept, nu e de resortul psihologiei, ci al ortopediei.

E vorba de „gâtul tehnologic” (tech neck), mai exact de cocoșarea în masă a tineretului. Hai, că n-ai trăit sub un bolovan, ce dracu!

De ce nu adoptă puștimea o poziție corectă când își pierde vremea cu ochii în telefon? Nobody knows. Pe vremuri, când copilul se cocoșa de la citit, nu era pentru că ar fi stat cu cartea în mână într-o poziție incorectă, ci pentru că ar fi stat la masa de lucru aplecat pe carte sau caiet, din cauza unui scaun inadecvat sau din lipsa unor ochelari potriviți. Dar când îi vezi pe adolescenți, chiar și sprijiniți de un perete sau în autobuz, cocoșați asupra ecranului, îți vine să te întrebi dacă nu cumva sunt oligofreni. Poate că ar trebui făcut un studiu sociologic pe tema asta, dar nu e de resortul unui Daniel David, pe care-l cocoșează medaliile academice.

Și chiar dacă nu s-ar mai cocoșa din cauza telefonului generațiile astea pierdute, tot s-ar cocoșa, precum părinții lor, de la celelalte ecrane, mai mari.

Pe vremuri, când monitoarele erau puse peste PC-uri, care erau plate, ca IBM PC-urile originale, adică nu de tip tower, era perfect. Ecranul era mai ridicat, poziția pe scaun putea fi corectă. Ulterior, omenirea s-a cretinizat în masă, mai ales de când cu generalizarea laptop-urilor. După ce că și așa nimănui nu-i mai pasă dacă ecranul PC-ului stă la înălțimea corectă pentru a evita cocoșarea, laptop-urile au pus capac la tot. Una e să folosești laptop-ul în tren sau în parc, în pat sau pe fotoliu, și alta e să stai cu el pe masă vreme îndelungată. Există suporturi reglabile care îl pot ridica mult până la o înălțime care diminuează disconfortul pozițional, caz în care folosirea unei tastaturi externe se impune, dar câți din utilizatorii de laptop-uri fac asta? Probabil că 0.1% în cel mai optimist caz.

Încă o dată, asta ține de ortopedie, dar este un fenomen social. Și se adaugă la fenomenul principal care nu este generat de IT per se, și nici de computere, ci în mod specific de telefoane și tablete, sau mai exact de modul în care acestea sunt folosite.

Televiziunea a fost o invenție extraordinară care a favorizat circulația informației, dar și a filmelor și a emisiunilor de divertisment. Cei de 50+ își mai amintesc și de emisiunea Teleșcoală. Astăzi, televiziunea a ajuns un căcat puțitor, cu 989 de canale pline de sloboz. Măcar un smart TV îți dă acces la VOD, căci altminteri la ce naiba să mai aibă omul televizor? Eu nici nu mai am, și nu-mi lipsește deloc.

Internetul a fost o creație de-a dreptul revoluționară. Îl folosesc oamenii în ziua de astăzi pentru informare și comunicare? Vezi să nu! 90% din conținutul de pe Internet este gunoi. Spam. Fake news. Rețelele sociale conțin 99% gunoi absolut.

Computerele au contribuit într-o vreme la dezvoltarea intelectuală a celor care le folosesc. Not anymore. Cred că Daniel David este cel mai bun exemplu în acest sens, deși este cam de-un leat cu mine și nu i-a pus mă-sa un telefon în brațe când era în cărucior. Dar, după cum se știe, tâmpenia nu este rezervată celor senili sau celor născuți oligofreni; ea poate să apară și la cei cu multă școală. Oare bunica sus-numitului nu folosea expresia „Unde-i deșteptăciune multă e și prostie multă”?