Cu mai bine de o săptămână înainte de pocinogul din Israel, mi-am pierdut timpul pe YouTube cu o seamă de videouri în italiană. Reiau aici postarea pe care am dat-o pe Facebook.

Alessandro Barbero – La Storia siamo Noi

Un istoric (și scriitor) renumit, care nu produce videouri, ci doar podcasturi audio, care sunt de obicei înregistrări ale conferințelor. Deci pe YT sunt fie înregistrări de la conferințe, ori variante video cu imagine fixă ale unor podcasturi. Am fost surprins de limbajul accesibil și de talentul de povestitor.

Nu știam că Thatcher era în budă când cu povestea Malvinelor (Falklands): privatizările i-au scăzut popularitatea, se confruntase cu niște greve (nu cu cea a minerilor, totuși), se prevedea că nu va fi realeasă. Conflictul din Malvine (nu s-au complicat să-l declare război, sounds familiar?) a ajutat-o să devină ce-a ajuns, și să mai fie votată de două ori! În Argentina, junta militară conta pe sprijinul SUA, pentru care orice dictatură e bună câtă vreme nu este de stânga, iar la început americanii nu pricepeau de ce există atâta interes pentru o insuliță amărâtă. Barbero povestește foarte simpatic dedesubturile epocii, e un mare orator.

Actualizări 2024: Toate canalele YT care oferă extrase din conferințele lui Alessandro Barbero sunt neoficiale, așa că nu mă voi obosi să recomand unul sau altul, dar iată câteva selecții interesante:

Există însă și înregistrări oficiale, cum ar fi cele de la Festival della Mente 2021, din care mai sus am listat 3 intervenții magistrale, fiecare în câte 2 variante, niciuna oficială; iată și variantele oficiale:

Povestea Războiului Civil American este atât de fascinantă, încât musai trebuie aflată:

Domus Orobica

Pe-asta o căutam când YT mi l-a sugerat pe Barbero. Cimmino m-a uns pe suflet când am vizionat acest video acum 1-2 ani, pentru că explică de ce faimoasa înfrângere franceză de la Dien Bien Phu se datorează unor generali „cretini și idioți”. Vorba lui, au avut și italienii generali idioți în unele războaie, dar nu în halul ăsta. Stupizi, corupți, afemeiați, necunoscând deloc terenul și adversarul. Handicapați.

Nova Lectio (recomand playlists)

Am ajuns la băiatul ăsta (născut în 1992) căutând ceva despre faimoasa Gladio, operațiune și infiltrare CIA în structurile de putere și în serviciile din Europa de Vest. Despre loja masonică Propaganda Due (P2) s-a mai scris (din 1990 încoace), despre cum au susținut americanii Mafia s-au făcut și filme (de pildă, In guerra per amore, regizat de Pierfrancesco Diliberto aka Pif), dar de implicarea directă a CIA în susținerea terorismului în Italia, nu prea se vorbește.

Acest canal este un pic senzaționalist, dar videourile sunt produse profesionist (nu produce singur aceste videouri, și nici măcar textele; e o întreagă echipă.). Până și reclamele la NordVPN sunt inserate insidios.

Italia: dalla Prima Repubblica a oggi [PLAYLIST]
5. Come il Vaticano riciclava i soldi di Cosa Nostra e della P2
19. C’era una volta ALDO MORO: cronaca di una congiura di Stato
23. Gladio e la connessione con la Mafia: la Strage di Alcamo Marina (ăsta a fost al doilea video vizionat de mine pe acest canal)

Storia Moderna e Contemporanea [PLAYLIST]
3. Come Stati Uniti e CIA hanno distrutto l’America Latina
10. La P2 di Licio Gelli: la Loggia Massonica che manovrava l’Italia
12. L’alleanza tra CIA, Mafia ed Estrema Destra per manipolare l’Italia (cu acest video am început!)
23. VENEZUELA: com’è crollata la nazione più ricca del Sud America (Parte 1)
24. CHÁVEZ e il fallimento della Rivoluzione Bolivariana (Parte 2)
36. Storia della ROMANIA: dalle origini al regime di Ceaușescu (m-am amuzat, deși e slăbuț)
39. Quando la FIAT conquistò l’Unione Sovietica (Togliattigrad)
40. I Sovietici e la mania del GULAG
41. Chi ha rovinato Cuba?

Storia antica e medievale [PLAYLIST]

Geopolitica e relazioni internazionali [PLAYLIST]

Medio Oriente: la serie [PLAYLIST]
1. La nascita dello Stato d’ISRAELE: una storia mai risolta
2. Come Israele occupa la Palestina (illegalmente)
3. SIRIA: com’è scoppiata DAVVERO la Guerra (Parte 1)
4. SIRIA: com’è scoppiata DAVVERO la guerra (Parte 2)

Storia dei paesi “-stan” (Asia Centrale) [PLAYLIST]

Individul a publicat 2 cărți, din care prima are o prezentare grafică de excepție (se pot vedea pozele oficiale și pozele de la recenzenți), dar conținutul este foarte inegal: