Ca și în cazul postării precedente, nu aș fi vrut să mai scriu despre românii tâmpiți, căci sunt sătul de proștii de pretutindeni. Dar zilele trecute m-am enervat pe neamul ăsta de șoșoace. Sper să nu se mai repete prea curând, căci și așa am stat cu postarea asta câteva zile în draft până să îmi treacă sila și să o termin.

§1. Biserica

După cum am scris și în postarea precedentă în română, inclusiv comentariile proprii la ea (cum ar fi acesta), Biserica Ortodoxă este mai vinovată decât Guvernul României pentru morții din valul patru al pandemiei.

Iată, Prea-Fericitul tovarăș Daniel perseverează: încă un îndemn (cel din 27 octombrie, după cel din 14 octombrie) la „respectarea cu strictețe a sfatului medicilor și a măsurilor sanitare hotărâte de autoritățile competente”. Iarăși, fără a menționa cuvântul Dracului, vaccinul.

Înainte de asta, o scrisoare către Comitetul Politic Executiv Sfântul Sinod al BOR [PDF], comentată binevoitor pe Contributors.ro. Șeful mare și bărbos e supărat că „unii ierarhi și-au exprimat puncte de vedere personale, în mod unilateral”, deși punctele de vedere oficiale se comunică de Biroul de Presă al Patriarhiei sau „prin persoane special desemnate de Patriarhul României”. Să mori tu? Și care e punctul de vedere al Prea Imbecilului de tălică, bre? Că uite, alții o spun clar:

Până și cetățeanul contributor e nevoit să recunoască spre finalul articolului faptul că BOR, care „a avut o relație întârziată cu modernitatea”, iar „multe din acțiunile ori luările de poziție ale unor ierarhi ai BOR, mai ales în primele faze ale pandemiei, au fost contrare bunului-simț”, e plină de imbecili: „analfabetismul clerului în materie de securitate națională a fost ilustrat îngrijorător în vremea pandemiei de Covid, prin preluarea și vânturarea tuturor conspirațiilor, fără niciun discernământ”, iar „în situații de criză pacea lăuntrică și inteligența (duhovnicească) este o pasăre rară”. Apoi:

Ar mai fi de adăugat la acest capitol că prostia nu este depășită decât de oportunism. Invitat pentru o nouă vizită în România – de această dată numai online –, în 15 octombrie 2021, Starețul Efrem de la Mănăstirea Vatoped din Athos a ținut o prelegere în care a mărturist și despre experiența sa, căci a fost pe pragul de a pleca din această lume, fiind internat peste jumătate de an din cauza Covid19. Prezența sa în România, pe canalele Trinitas TV, s-a petrecut în mod declarat, cu binecuvântarea (aprobarea) Patriarhului Daniel. Moderatorul întâlnirii a fost un anume preot – nu i-am reținut cu exactitate numele, așa că voi alege unul la întâmplare, să zicem Vasile Ioana –, remarcat de multă lume că gesticulează excesiv. Om bun la suflet, cu siguranță, și care spune de cele mai multe ori lucruri de bun-simț. În cuvântul său Starețul Efrem a îndemnat, firesc, la vaccinare, arătând că niciodată nu a existat vreo ruptură între medicină și credința creștină ortodoxă, că mari duhovnici ai Athosului și ai Greciei, unii canonizați deja, au apelat la medici, au acceptat să se supună unor operații în spitale etc. Ei bine, popa Vasile Ioana intervine ferm – cu o gesticulație și niște grimase de tot hazul, precum în bancul cu nevasta lui Moș Crăciun isterizată că iar îi plecă bărbatul de-acasă taman în miezul sărbătorilor de iarnă –, și aruncă una din prostiile îndelung vânturate pe piață, în pandemie: fiecare face ce vrea cu corpul său! Așadar, dovedind analfabetism teologic și duhovnicesc, într-o totală lipsă de smerenie, un popă român de la colțul străzii știe mai bine cum stă treaba și îl corectează pe cel mai important și respectat stareț al Sfântului Munte Athos. Exact în zilele în care în România mureau câte 300-400 de oameni pe zi, majoritatea, adică peste 90%, nevaccinați! Dezinformările și conspirațiile pandemiei au avut un aliat de nădejde în prostia umană, deopotrivă pentru ateu, agnostic sau credincios, fie acesta chiar preot sau monah.

Ultima frază e pusă din pulă. Nu, tataie, preoții ortodocși au fost printre cei mai mari criminali întru pandemie, chiar și cei care nu au conturi Facebook!

Mai interesantă a fost dezbaterea HotNews cu reprezentanții unor culte: CUM SE POZIȚIONEAZĂ CULTELE RELIGIOASE FAȚĂ DE VACCINARE? Câteva extrase, cu cele mai importante declarații, aici.

👉 Prim-rabinul, exemplar:

■ Sunt pro vaccinare.

■ Am auzit, din păcate, de multe ori argumentul că credinciosul este apărat prin rugăciune.

Omul se poate ruga pentru ce nu e în puterea, în strădania lui. Unde este în puterea lui, nu se cade rugăciunea.

E în puterea noastră să ne vaccinăm. După ce ne-am vaccinat și am respectat măsurile, atunci avem dreptul să ne rugăm.

Îndemn toți membrii comunității să se vaccineze.

Mai clar, nici că se putea!

👉 În schimb, căcăciosul pervers de Vasile Bănescu:

■ BOR nu a fost niciodată poziționată contrar vaccinării, nici în cazul vaccinului apărut recent.

■ Așadar, nu e vorba de o poziționare defavorabilă a cultelor față de vaccinare.

■ Ceea ce poate fi discutat este gradul de implicare reală în micile comunități, în parohii, acolo unde mesajul central al Bisericii a ajuns în mod sigur, pentru că este public.

■ Nu se poate spune că mesajul oficial al BOR nu a ajuns în parohii. A ajuns și a fost preluat și tradus în grade diferite de implicare de către preoți și episcopi.

Care pizda mă-tii e mesajul BOR, pulă? Căci cuvintele „vaccin”, „vaccinare” nu apar ABSOLUT DELOC în ce ați spus voi: tovarășul Daniel, Sinodul, Biroul de Presă, tălică. Sunteți 100% împotriva vaccinării, dar nu aveți coaiele sau minima onoare, minimul bun-simț să o recunoașteți!

Jigodia perseverează:

■ A reproșa unui cult că nu face campanie ofensivă pro-vaccinare înseamnă a nu-i sesiza gradul de răspundere morală, pentru că nu poți invita in corpore o masă întreagă să meargă la vaccinare, de vreme ce noi nu avem acces la profilul medical particular al fiecărei persoane. De aceea, cred că este cel mai înțelept mesajul de a merge la medic.

O, vai. Dar când Biserica (ortodoxă, catolică, protestanții, toate confesiunile creștine!) afirmă că orice avort este, prin definiție, pruncucidere, deci omucidere, o face tot fără a avea acces la „profilul medical particular” al femeii însărcinate, deci fără a ști cât de mare este riscul ca mama și fătul să moară la naștere, și cu toate astea, face „o campanie ofensivă” pro-viață, cum se zice „în branșă”! În schimb, la vaccinare nu se poate emite un îndemn „in corpore”, ăi? Piei, Satană, cu argumentele tale de căcat!

👉 Baptiștii sunt cretini, dar nu mă așteptam la nimic de la ei:

■ Nu avem o poziție pro sau contra vaccinare. Poziția noastră e pro libertate. Credem în capacitatea fiecărei persoane de a gândi liber.

■ Noi credem într-o responsabilitate personală.

■ Pledoaria noastră este ca Biserica să rămână biserică.

■ Sunt credincioși care cred puternic în vaccinare, alții care nu cred. Nu ne-am propus să divizăm comunitatea și nici să îi lămurim.

■ Noi așa vedem relația personală a omului cu Dumnezeu.

■ Până acum nu m-am vaccinat, dar nu din motive doctrinare, ci din motive pro-alegere.

■ Văzând cât de mult se insistă împotriva alegerii, am avut o reacție să fiu lângă cei care au dreptul să aleagă, fără să fie folosite măsuri de constrângere.

■ Am trăit într-un sistem în care ni s-a spus ce trebuie să facem și nici atunci nu am făcut tot ce mi s-a cerut.

Știi ce, bă, oportunistule? Dacă e vorba de relație personală a omului cu Dumnezeu, omul nici nu are nevoie de voi, hahalerelor! Dacă știe să citească, are ce! Iar dacă e vorba despre „alegere” și „să nu faci ce ți se spune că trebuie să faci”, de ce nu începi tu prin a spune că cele zece porunci sunt așa, o porcărie, căci sunt opționale? Boule.

👉 Musulmanii din România, nu ca cei din alte părți:

■ Ne-am conformat cu purtarea măștii, cu toate regulile sanitare.

■ Încă de la început am promovat vaccinarea în rândul comunității musulmane.

■ O mare parte din comunitatea noastră este vaccinată. E vorba de peste 80% din enoriașii care participă la slujbe.

De altfel, muftiul și-a făcut și a treia doză, ca Papa!

§2. Dezastrul

Dezastrul sanitar e cunoscut. Se pare totuși că nu mai suntem primii din coadă, căci Bulgaria a reușit (gen: fraților, am înfrânt!):

At this point in the pandemic, Bulgaria registered 338.83 deaths per 100,000 residents, with just Brazil behind them with 287.46 casualties. The only other European country in the top five is neighbouring Romania, with 237.73 deaths per 100,000 residents placing it in third place overall, according to data from Johns Hopkins from October 29.

Its citizens are also the least vaccinated in Europe. Only 1.38 million people have received two jabs, which comes down to 20 per cent of the population of almost seven million.

Dezastrul românesc arată cam așa:

Dar cum am ajuns aici? Sunt de părere că lista celor 10 cauze care au adus România în dezastru sanitar este întocmită cu rea-credință.

Un lucru cu care sunt totuși de acord, cauza nr. 8: într-adevăr, nici chiar cu bani europeni nu am fost în stare să facem spitale modulare! Nu știu dacă am ratat construirea a 20 astfel de spitale, iar socoteala cu 2.2 milioane de euro pentru 38 de paturi de ATI nu ține, pentru că în speță era vorba de un ONG, nu de modul șpăgarnic în care se fac lucrările publice: studiu de pre-fezabilitate, studiu de fezabilitate, șpagă pentru dosar, etc. etc. etc., iar în final se umflă facturile, ca peste tot. Dar e adevărat că în regiunea pariziană s-a socotit că 10 milioane de euro ajung pentru 500 de paturi de ATI în regim modular, iar la 10 martie deja 350 erau date în folosință în 30 de spitale publice și private. Cum fură românii, nu fură nimenea.

O paranteză mai amplă este însă necesară: starea sistemului medical din România este „odioasa moștenire” a 30 de ani de căcare în sus care a urmat „deceniului groazei”, anii 1980. Doar că degradarea a continuat și în deceniul următor.

Ca să închidem paranteza și să ne întoarcem la „decalogul” sus-menționat:

1. Valul 4 – valul nevaccinaților. Eșecul de proporții al campaniei de vaccinare împotriva COVID-19

Nu. Cum am mai spus-o, câtă vreme aproape nimeni din România nu are și nu a avut niciodată încredere în Guvern și în „oficialități” (whatever that means), ce altceva putea face ocârmuirea? Și așa s-a obiectat că aceste campanii de informare au fost percepute drept propagandă, recte campanii de îndoctrinare! (Bine, că nici „ei” nu au știut să facă altceva decât să repete la infinit aceleași lucruri unor oameni pe care îi durea la bască, sau care nu credeau nici în ora exactă dacă aceasta era însoțită de nota „Aceasta este o campanie a Guvernului României”!) Dar, câtă vreme existau instituții în care românii cu ușor retard mental aveau multă încredere (nu, nu e vorba de Facebook, ci de Biserică și oamenii ei!), ce au făcut acele instituții, în frunte cu prea-încruntatul Daniel? Nu mai spun, că-mi crește tensiunea.

2. Restricțiile și măsurile de prevenție, haotice și veșnic bâlbâite de autorități. Marea relaxare și “am oprit pandemia”

Asta da. Am oprit pandemia și am plecat la golf, căci s-au vaccinat mulți români, deși păcat că atât de puțini. Nu te pui cu logica săsească.

3. Paturi ATI limitate și personal medical de Anestezie-Terapie Intensivă insuficient

4. Medicamente vitale pentru tratarea pacienților COVID-19 lipsesc din spitalele din România

5. DSP-uri depășite de situație, testare insuficientă și greu accesibilă pe toată durata pandemiei

7. Estimările INSP în baza cărora a fost pregătit valul 4 – prea optimiste sau nu?

9. Haos în fiecare toamnă în spitale, în preajma rectificării bugetare

Astea sunt atât de tipic românești, că nici nu merită citit mai mult. Subtitlurile ajung. Dar revin la ce am mai spus: după 30 de ani în care lucrurile nu au stat altfel, cât de cretin să fii să crezi că brusc totul se va schimba și că va ploua cu cârnați? Iar când nu te poți aștepta la nimic de la „sistem”, ce altceva ai face decât să te ferești și să te protejezi singur? (Fereala și protecția au fost alese și de cei care au încredere în guvernele lor, gen japonezii, sud-coreenii, singaporezii, etc.) „E în puterea noastră să ne vaccinăm”, zicea mai sus rabinul. Și e în puterea noastră să ne ferim, dracului, nu să ne înghesuim la bairamuri și alte expresii ale retardului mental!

6. “Meciul” permanent dintre Ministerul Sănătății și premierul Florin Cîțu

10. Șase miniștri ai Sănătății într-un an și jumătate de pandemie

Astea sunt peste 90% în răspunderea securiștilor cu față ONG-istică și „europeană” de la USR-PLUS! (Și muie, bă.)

8. Spitalele modulare pentru care au fost bani europeni, dar nu s-au făcut

Ditto.

§3. Vaccinarea care este

Ce campanie pro-vaccinare să fi făcut Guvernul, frate, când românii falsifică certificate de vaccinare?

Firește, campania mondială anti-vaccin nu a încetat nici o secundă. Unii oameni, chiar cu studii superioare ori chiar cu pregătire în domeniu, par a fi complet retardați:

Cum ar veni, tendința numărului de pozitivi la vaccinați și nevaccinați este aceeași. Și ce dovedește asta, fă? Mai bine să ne uităm la cifre:

  • Nevaccinați pozitivi pe lună: 4000 per milion
  • Vaccinați pozitivi pe lună: vreo 900 per milion, deci de cca. 4.4 ori mai puțini!

Așadar, despre ce vorbim aici?™

UPDATE: Pe tema poveștii de mai sus: A che serve saper leggere i grafici?

În plus, scopul vaccinării este să diminueze drastic numărul de cazuri grave, nu pozitivarea unui test. Și se pare că funcționează, dacă vă obosiți să comparați diferența dintre cele două curbe:

Și ca să mai dăm o lecțioară de statistică celor care nu înțeleg de ce, pe măsură ce gradul de vaccinare crește, majoritatea spitalizărilor va fi formată din vaccinați, să preluăm dintr-un tweet:

Să recunoaștem cu toate acestea că și negaționiștii au uneori spirit de observație, și remarcă tâmpeniile Stăpânilor: cum mama dracului să porți mască în exterior și să ți-o scoți când intri în clădirea în care se ține adunătura G20?

§4. Vaccinarea care nu este!

Vaccinarea care nu este, căci popoarele lumii nu cedează în fața dictaturii naziste, satanice!

Why mandatory vaccination is nothing new:

In the 17th Century, Chinese physicians found that when cowpox was applied to a wound, it could lead to immunity against a more dangerous infection: smallpox. As the technique spread around the globe, eventually some leaders mandated this kind of inoculation. For example, during the American Revolutionary War, in 1777, general George Washington required all troops to be inoculated against smallpox.

Inoculation gave way to more sophisticated vaccination once the English doctor Edward Jenner developed a smallpox vaccine in 1796. Mandatory vaccination began just a few years later. In 1806, Elisa Bonaparte, the ruler of Lucca and Piombino in present-day Italy (and sister to Napoleon), mandated the vaccination of newborn babies and adults.

Another milestone occurred in 1853, when the Compulsory Vaccination Act required infants in England and Wales to be vaccinated against smallpox.

“The United States has had vaccination mandates in place since the late 1970s,” says Lee Hampton, a paediatrician and medical epidemiologist with Gavi, the Vaccine Alliance. And Italy requires children to be vaccinated against a range of pathogens, such as hepatitis B, diphtheria, pertussis, poliovirus, tetanus, Haemophilus influenzae type b, measles, mumps, rubella and varicella.

Vaccine mandates are especially common in high-income countries, according to Hampton. There also tends to be a link to the style of government, where “the more authoritarian the government, the more likely it is to have vaccination mandates”. This may not be surprising, because it’s easier for this style of government to impose new rules, including those in the public interest (in the case of vaccines).

For instance, The Gambia mandated childhood immunisations in 2007, during a period of authoritarian rule (and following a drop in immunisation coverage). However, mandatory vaccination is also common in democratic countries in emergency situations, such as during pandemics – the US state of New York imposed mandatory flu vaccines on healthcare workers temporarily during the swine flu pandemic in 2009.

Dar idioții, care există fiindcă ei și părinții lor, deși proști de le-ar ploua în gât de n-ar avea tărtăcuța aia, au supraviețuit diverselor boli grație medicinei moderne, inclusiv a vaccinărilor în masă, proliferează:

Compulsory smallpox vaccination ended in the UK in 1947, amidst a broader trend toward optional vaccination (for example against diphtheria) with a focus on education and persuasion. Yet as we’re seeing now with Covid-19, and as before with smallpox, vaccination mandates do increase uptake. For example, when France mandated 11 childhood vaccinations – against potentially lethal diseases – for those born after 2018, the number of fully vaccinated children increased significantly over previous years.

When chosen carefully, there’s no question that mandatory vaccinations can save lives. For example, one study found that patients were substantially less likely to die (with mortality rates of around 13.6% mortality verses 22.4%) in hospitals where healthcare workers had higher rates of flu vaccination compared to those with low rates, though patients were equally as likely to be infected with the virus.

Another European study also found that in countries with mandatory measles vaccinations, and without non-medical exemptions, the disease incidence was 86% lower than in countries without the mandates.   

One common tension is between obligation, which can increase hostility, and voluntary vaccination, which can increase transmission. Some health experts are nervous about mandatory vaccination because these policies may diminish trust in medical authorities over the long term. Vaccine mandates have led to violent riots in Brazil and may have contributed to vociferous anti-vaccine movements all over Europe, for instance.

In France, one of the world’s hotspots of vaccine hesitancy, the Ministry of Health has attempted to reduce the polarising effects of vaccine mandates by embedding mandates within a broader effort to build trust. This has led to improved vaccine coverage, although a significant minority are still vaccine-hesitant – suggesting the importance of continuing to monitor attitudes and strengthening relationships between the medical establishment and the public.

Să mai cităm și legenda pozei cu pașapoartele vaccinale galbene:

Vaccine passports have used for decades – with many countries insisting upon mandatory vaccinations for diseases such as yellow fever before travellers can enter.

Îți vine să-i trimiți în pizda mamelor lor pe acești retardați anti-vaxx, deci antisociali!

Pe de altă parte, sunt de părere că gestiunea vaccinării a eșuat în toată lumea, chiar și în țările în care au existat și există mai multe vaccinuri decât doritori să se vaccineze. Câtă vreme blocarea inițială a răspândirii virusului a eșuat (la Wuhan s-a impus acel lockdown total mult prea târziu, căci autoritățile nici acum nu recunosc faptul că le-a scăpat virusul din laborator, iar în restul lumii lockdown-urile au fost prea lejere, și frontierele nu au fost închise), ar fi existat următoarea alternativă:

  1. [Neaplicată niciunde] Să se meargă cu armata cu glonț pe țeavă la ușa fiecăruia și să fie vaccinați forțat cu toții, mai puțin excepțiile medicale reale, nu inventate.
  2. [Tot mai răspândită] Să se „încurajeze” vaccinarea prin „măsuri discriminatorii” precum accesul permis doar pentru cei vaccinați, trecuți prin boală sau testați (procedeu numit „3G” în Germania: „geimpft, genesen oder getestet”), sau pentru cei vaccinați ori trecuți prin boală („2G” în jargon nemțesc).

Cum vi se pare că merge modelul 2? În afară că e greu de aplicat (cum se verifică în Kiev/Kyiv dacă cei ce folosesc transportul public au „pașaport sanitar”?), în țara șoșoacelor… se respinge la vot în Senat!

Nu-mi place ungurul de la CNCD, dar a explicat perfect de ce „certificatul COVID” nu este discriminatoriu!

Spicuiesc:

Este certificatul verde discriminatoriu? Articolul 53 din Constituție arată clar că drepturile și libertățile pot fi limitate. Și enumeră condițiile: „aceste limitări pot să aibă loc doar prin lege”. Ce se întâmplă în România, prin hotărâri de guvern, este nelegal. Acest lucru poate fi stabilit de Curții de Apel. Problema e că România nu are o procedură de rezolvare rapidă a acestor cereri.
■ Pe fond, însă, Constituția spune clar că statul poate limita drepturi și libertăți cu scopul de a proteja sănătatea publică. Dacă le ia cu acest scop, aceste măsuri nu sunt discriminatorii. Am dreptul să merg la mall, dar am dreptul să rămân în viață.
Dreptul la viață privată, dreptul la muncă, pot fi limitate aceste drepturi. Și avem decizii nenumărate în alte țări. În Franța au fost declarate consitituționale, în Italia, la fel. Vaccinarea anti covid în sistemul medical este obligatorie.
■ Nimeni nu poate contesta rezultatele cercetărilor științifice. Aceste cercetări arată că efectele unei posibile infectări la cei nevaccinați față de cei vaccinați sunt diferite. Avem obligația să aplicăm măsuri și nu suntem în situația de discrimnare.
■ Acum nu se îndeplinește o cerință de formă, nu de fond. Constituția cere ca o limitare să fie o situație de excepție, iar Parlamentul oferă aceste garanții. Parlamentul trebuia din iulie-august să adopte aceste reglementări.

Ori ne scufundăm toți, ori reușim să atingem acest bun comun.

■ CNCD a emis un punct de vedere cu privire la certificatul verde. Iar noi am dezbătut acest subiect și am ajuns la o concluzie majoritară că acest proiect de lege nu are elemente discriminatorii. Dreptul la muncă nu este un drept absolut. Dacă cineva vrea să se angajeze trebuie să prezinte un certificat medical. Trebuie să demonstrez că sunt apt, că nu am boli contagioase.

■ Este un act nelegal acum ca angajatorul să ceară certificatul verde, dar pe fond concluzia noastră nu e o discriminare. Se justifică să cer o astfel de condiție. Nu am inventat noi apa caldă, avem decizii CEDO care privesc vaccinarea obligatorie. Se arată că nu e o încălcare a vieții private în sensul discriminării. Toate deciziile au fost de respingere. Inclusiv pe problematica COVID, deciziile din Franța, Italia, Ungaria nu au constatat o astfel de încălcare. Îmi exercit obligația ca stat să protejez sănătatea publică. Pot să am excepții, dacă medical nu mă pot vaccina. În cazul acestor persoane testarea este suportată de angajator. Am nevoie de proporționalitate. Impun aceste măsuri în timp. Italia a adoptat legea și a dat un timp ca cetățeanul să se adapteze. Noi nu suntem nicăieri.

Certificat verde în instituții vs Biserică. Am înțeles că argumentul ar fi că exercitarea dreptului de conștiință a fost inclusă în categoria drepturilor esențiale. Eu apreciez că dacă sunt situații comparabile, dacă aceleași realități sunt valabile într-un lăcaș de cult religios, măsurile ar trebui să fie identice. E important să asigurăm și în pandemie libertatea religioasă. Trebuie respectat și asigurat acest drept, dar sunt convins că și cultele au acest interes de combatere a pandemiei, a bolilor. E o discrepanță între faptul că în lăcașurile de cult se intră fără certificat verde și în instituții cu certificat.

Discrepanța menționată în final a fost întotdeauna prezentă în statul federal medieval german, cel care preia taxe de la cetățenii care nu se declară atei și le înaintează, în parte, Bisericii. Aici în Germania, bisericile nu au fost închise absolut deloc în pandemie. Cretini, ce pot spune?

Dar da, în ciuda imbecililor, dreptul la muncă nu este absolut, în ciuda acestei formulări:

Art. 41 – Munca şi protecţia socială a muncii

(1) Dreptul la muncă nu poate fi îngrădit. Alegerea profesiei, a meseriei sau a ocupaţiei, precum şi a locului de muncă este liberă.
(2) Salariaţii au dreptul la măsuri de protecţie socială. Acestea privesc securitatea şi sănătatea salariaţilor, regimul de muncă al femeilor şi al tinerilor, instituirea unui salariu minim brut pe ţară, repausul săptămânal, concediul de odihnă plătit, prestarea muncii în condiţii deosebite sau speciale, formarea profesională, precum şi alte situaţii specifice, stabilite prin lege.

Primo, că lipsa de îngrădire se referă la ce scrie acolo: profesie, meserie, ocupație, apoi loc de muncă. Dar chiar și așa:

  • Dacă vreau să fiu șofer, trebuie să obțin un permis de conducere. Dacă nu reușesc, nu pot fi șofer. Și pot pica la examenul medical! Dacă am cazier judiciar, altă problemă. Dacă am trecut pe roșu sau mi se suspendă permisul auto din altă pricină, mi se îngrădește dreptul la muncă, în general? Nu.
  • Dacă vreau să fiu pilot de avion, trebuie să obțin un brevet de pilot. Nu doar că e scump și complicat, dar și aici pot fi declarat inapt medical.
  • Alegerea locului de muncă? Uite, eu vreau să fiu șofer la Senatul României! Sau vreau un post în AGA la o Regie din domeniul energiei, unde pot lua suta de mii de euro pe an nefăcând absolut nimic! Îmi garantează Constituția aceste poziții?

Secundo, că acele măsuri de protecție socială care le includ cele privind securitatea și sănătatea salariaților permit și acea fișă medicală pe care scrie „apt” și fără de care nu mă pot angaja, precum și măsuri adecvate împrejurărilor. Deci ungurele are dreptate: ce ne lipsește este o lege specifică acestui „pașaport COVID”, dar legea asta am fi putut-o avea de multă vreme!

§5. Dialog amical de final

Aș fi vrut să fi fost un dialog socratic (maieutică), pe care eu l-am cunoscut pentru prima oară în forma satirică a dialogurilor din operele lui Lucian din Samosata (citite în ediția cartonată din 1959). Nici măcar în forma dialogurilor virtuale din bancurile cu Radio Erevan nu a ieșit. Ce a ieșit, selectând fragmente (ușor modificate) dintr-un ping-pong de mail-uri purtat recent cu un prieten, seamănă mai degrabă cu un Q&A furios. Din cauza condensării dialogului în mai puține „Q&A”, s-a pierdut mult din ceea ce înseamnă un dialog.

🇷🇴 Certificatul COVID pentru angajați a fost respins de Senat. Am la serviciu 3 colegi vaccinați cu 2 sau chiar 3 doze care au acum Covid, sau au avut în ultima lună. Proiectul de lege este super abuziv și idiot, nu va rezolva nici o problemă!!!

💉 Cred că se aplică în Franța și Italia. În Italia sunt sute, dacă nu chiar mii, de infirmiere în concediu fără plată pentru că au refuzat vaccinarea. Știu că ești negaționist, dar susțin astfel de obligativități, deși sunt greu de aplicat în România.

🇷🇴 Eu sunt complet împotriva acestor sancțiuni satanice. Constituția spune clar ca dreptul la muncă NU poate fi îngrădit (art. 41). A NU îmi permite accesul in firma pe motiv de lipsa certificat/pașaport verde este aberant. Îți repet, am colegi vaccinați și bolnavi, care în mod logic ar avea voie în clădire daca legea asta trece, pe când eu, nu. În forma propusă, ei vor să se ajungă la concedierea omului, nu doar la concediu fără plată. Ceea ce dorește să se întâmple în România cred eu că doar în Italia s-a mai întâmplat.

💉 Ba dreptul poate fi îngrădit, în condițiile legii. Ți se ridică permisul de conducere, nu mai poți fi șofer de TIR. Poți fi muncitor necalificat în construcții sau la munca câmpului, sau altceva în exterior. Textul din Constituție nu se ia ad literam niciunde în lume. A se vedea și mai sus.

🇷🇴 Da, dar ăsta e un proiect abuziv și idiot, vezi mai jos, pe când șoferul TIR pierde carnetul pentru o abatere de la reguli, etc. Oferi orbește un certificat unui vaccinat care poate fi oricând infectat din nou și nu primești poate 70% din populația României, oameni sănătoși, dar nevaccinați, tu nu remarci aberația? Certificatul în sine are valoare de adevăr mică, din acest motiv propunerea de lege e abuzivă.

📜 Dezbatere cu scandal
Partidul Social Democrat, prin vocea senatorului Streinu Cercel, a anunțat că nu susține proiectul de lege pentru că ar fi „greșit conceptual”. „Atât cei vaccinați, cât și cei nevaccinați se pot infecta la fel de ușor. Noi introducem discriminare prin vaccinare”, a declarat Cercel, în plenul Senatului.

💉 Nu, nu se pot infecta la fel de ușor. Străinu Purcel e un bou. A quel point les personnes vaccinées transmettent-elles le Covid-19? Ideea asta greșită provine de aici. Realitatea e alta: vaccinarea scade riscul de transmitere cu 73% pentru varianta Alpha și cu 63% pentru varianta Delta ([1], [2]). ❗ A se vedea COVID-19 Report #26: The Covidiots are still strong.

Îmi pare rău să constat că nu gândești cu mintea ta. Știu, nu ai studiat medicina, Dreptul, etc., dar totuși, ai dreptul la opiniile tale, formate analizând cu judecata ta.

În plus, pe banii tăi sau ai angajatorului (dacă privatul e generos), există posibilitatea testării repetate: „rezultatul negativ certificat al unui test RT-PCR (valabilitate 72 ore) sau antigen rapid (48 de ore).”

🇷🇴 Reiau argumentul, pentru ultima oară: 70% din români nu sunt vaccinați, și să spunem că 65% sunt sănătoși, deci două treimi din populația României tot aduce teste negative când vrea să meargă la job??? În timp ce vaccinații sunt considerați tabu vreme de 6-12 luni, până le expiră certificatul? Unde vezi tu aici gândire cu mintea altuia?

💉 1. Gândire cu mintea altuia e să consideri că vaccinarea e nașpa. DE ACEEA a ajuns România în halul în care a ajuns. DE ACEEA sunt atât de puțini vaccinați. DE ACEEA s-a ajuns în anii trecuți să moară adulți de pojar.

Dar tu ia-te după PF Daniel.

2. Vaccinarea trebuie încurajată, căci altfel nu s-ar vaccina decât prea puțini. Așa cum un vaccinat de pojar sau hepatită NU se testează DECÂT dacă are simptome, la fel și cu COVID.

3. Tocmai pentru că îmi răcesc gura de pomană am zis: rugați-vă să vă prindă primăvara CU TOȚI în viață. E cam târziu cu vaccinarea, durează 2 luni să aibă efect. Dar, frați români ortodocși, v-ați făcut-o cu mâna voastră.

🇷🇴 Nu mă iau după PF Daniel. Eu nu mă vaccinez pentru că vaccinul e prea nou și puțin testat, și pentru că insistențele furibunde pro-vaccinare ale hoților din guvern îmi put. Căcații ăștia împuțiți din politica românească NU ne-au dorit niciodată binele, nu vezi in ce stare e sistemul medical? Deodată ne vor binele, și binele acesta înseamnă DOAR vaccinare?

💉 1. Vaccinarea e mai ieftină și mai rapidă decât să faci 50 de spitale, să faci rost de 5000 de medici, și să comanzi 500 de basculante de medicamente scumpe și rare.

2. Atunci pesemne că ești de părere că Israel vrea să își omoare în masă tot neamul. Japonezii își fac seppuku în masă. Iar portughezii sunt proști în masă. MĂ DOARE ÎN PULĂ DE GUVERNUL ROMÂNIEI! DACĂ GUVERNUL DĂ ORA EXACTĂ, TU ZICI CĂ NU E AȘA DOAR PENTRU CĂ O ZICE O GAȘCĂ DE POLITRUCI?

Mă credeți că am obosit de toată porcăria asta?

Spitalele ca spitalele, oxigenul ca oxigenul, morgile ca morgile, dar să vedeți cât vor costa la anul locurile de veci!